
 
 

TIPS ON THE RULES OF GOLF 

The above tip is based on the Rules of Golf as published by the R&A Rules Limited. The R&A is golf’s governing body 

FASCINATION OF THE GAME ~ BAD vs GOOD LUCK 
 
 
RULE 16-2 BALL OVERHANGING HOLE 

When any part of the ball overhangs the lip of the hole, the player is allowed enough time to reach 

the hole without unreasonable delay and an additional ten seconds to determine whether the ball is 

at rest. If by then the ball has not fallen into the hole, it is deemed to be at rest. If the ball 

subsequently falls into the hole, the player is deemed to have holed out with his last 

stroke, and must add a penalty stroke to his score for the hole; otherwise, there is no 

penalty under this Rule. 

 

RULE 20-3d BALL FAILS TO COME TO REST ON SPOT 

If a ball when placed fails to come to rest on the spot on which it was placed, there is no penalty and 

the ball must be replaced. If it still fails to come to rest on that spot: 

(i) except in a hazard, it must be placed at the nearest spot where it can be placed at rest that is not 

nearer the hole and not in a hazard; 

(ii) in a hazard, it must be placed in the hazard at the nearest spot where it can be placed at rest that 

is not nearer the hole. 

If a ball when placed comes to rest on the spot on which it is placed, and it subsequently 

moves, there is no penalty and the ball must be played as it lies, unless the provisions of 

any other Rule apply. 

 

DECISION 20-3D/1 

Q:  A replaces his ball on the putting green three feet from the hole. As he is about to address 

the ball, it rolls into the hole. Should the ball be replaced or is A deemed to have holed out with his 

previous stroke? 

A: The answer depends on whether the ball, when replaced, came to rest on the spot on which 

it was placed before it started rolling. If it did, A is deemed to have holed out with his 

previous stroke. If not, A is required to replace the ball (Rule 20-3d). However, if the ball had been 

overhanging the hole when it was lifted, the provisions of Rule 16-2 would override those of Rule 20-

3d. (Revised) 

 

 

and organiser of The Open Championship. The R&A is committed to working for golf and operates with the consent of 
136 organisations, from the amateur and professional game, and on behalf of over 30 million golfers in 123 countries. 
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